Van, aki a horgászboltot napelem rendszerre cseréli

A horgászat egyes emberek számára a nyugalmat jelenti. Persze sok-sok türelmet is igényel, hiszen a várakozásról szól. Ezért nem mindenkinek fekszik ez a “sport”, én például kifejezetten utálok várni dolgokra, amiről meg nem tudom, hogy be fog-e következni, arra különösen. Ennek ellenére, ha úgy alakul, szívesen elmegyek apuval és a nagyapámmal, hiszen addig is velük tölthetem az időt. Ez mindig egyfajta rituálé nálunk. Jó korán felkelünk, nehogy mire odaérünk, elfoglalják a kedvenc helyünket. Útközben mindig megállunk egy útszéli lángosozónál, azzal indítjuk a napot, hogy legyen energia a halak kikapkodására. Az oda fele vezető úton szerezzük be a jó fogáshoz elengedhetetlen csalikat édesapám kedvenc horgászboltjából, amit már ezer éve a barátja üzemeltet. Ez a kis üzlet már vagy 30 éve működik rendületlenül, nagyon jó forgalmas helyen van.

Legutóbb, mikor ott jártunk megtudtuk, hogy eladásra került, mert már szeretne több időt tölteni a családjával, mivel a bolt köti le minden idejét. Szeretne egy nyaralót venni a Balatonnál, ahol végre ő hódolhat a horgászatnak. Mindenféleképpen olyat szeretne, ami alkalmas napelem rendszer telepítésére. Nem igazán értettük, miért ez a fő szempont, de végül minket is meggyőzött. A keresésnél figyelni kell arra, hogy nem minden tető alkalmas ugyanis arra, hogy napelem rendszerrel lássák el. A tetőszerkezet terhelhetősége nagyon fontos szempont, plusz a lejtése is, ugyanis nem mindegy, milyen szögben érkeznek a napsugarak rá. Arra is figyelnie kell, hogy kevés olyan tényező legyen – akár környezeti, akár valamilyen építmény – ami árnyékot vethet rá. Nem is inkább az anyagi okok vezérelték őt a napelem rendszerrel kapcsolatban, hanem a környezet védelme. Most született meg a harmadik unokája és jött neki a felvilágosodás, hogy amilyen módon szennyezzük a bolygót, ez nem sokáig lesz fenntartható. Bár azért azt sem bánja, ha majd az áram számla miatt sem kell aggódnia öreg napjaira. Nem is gondoltam volna egyébként, hogy ilyen szinten le tudja redukálni az áramfogyasztást ez a szerkezet.

Kicsit én is utána olvastam, hogy is működik ez a “kulisszák” mögött. Az a bizonyos inverter, ami szintén a napelem rendszer részét képezi, alakítja át a napelemre érkező sugarakat egyenárammá, tehát általa ölt olyan “formát” az energia, ami a konnektorba dugva a háztartási gépeinket működtetni fogja. Ebből érdemes a legjobb minőséget választani, hiszen az egész rendszer teljesítményét és értelmét is kockáztathatjuk vele, ha rosszul választjuk meg. Ez biztosítja ugyanis a stabil és folyamatos energiaellátást a háztartási eszközeinknek, így józan paraszti ésszel is beláthatjuk a fontosságát a rendszeren belül. Ez az áramszolgáltatók érdeke is, hiszen stabilizálja a feszültséget, ezáltal a hálózatot is jobb minőségűvé teszi. Ezen a linken nagyon sok információt lehet találni a témával kapcsolatban, és ha valaki arra adja a fejét az ismerősömhöz hasonlóan, hogy napelem rendszert telepíttet, akkor keresse fel bátran ezt a céget, hiszen a teljes kivitelezés lebonyolítható általuk, a tervezéssel kezdődően. Lehet előzetesen is árajánlatot kérni az interneten, bár teljes pontossággal csak a helyszíni környezeti felmérést követően lehet megmondani a beruházás teljes költségét, amit a napelemek nagysága nagymértékben befolyásol.