Nem csak horgászni lehet a halakkal

Gyerekkorom óta, mikor apukám először levitt a falunk közeli folyóhoz, csak „szárazföldön láttam halat”. Mármint persze, mindig láttam őket a vízben is, amikor nyüzsögtek a beetetés környékén, vagy küzdöttek a zsinór végén, és láttam már őket a levegőben is, amikor egy-egy kisebb harcsa kiugrik a vízből. Ezek azonban mind a horgászathoz köthető élmények, melyek előbb-utóbb úgyis oda vezettek, hogy a szárazföldön is megnézhetem őket, és sose jutott azonban eszembe, hogy lehet őket testközelből, egy búvárruhában, egy palacknyi argonnal köztünk és a víz között, békésen úszkálva is szemlélni őket.

A horgászboltban múltkor egy régi ismerősömmel futottam össze, aki elmesélte, hogy hosszabb szünet után most akar visszatérni a hobbiba. Megbeszéltük, hogy az első alkalmat közösen tartjuk, mivel már eléggé megkopott a horgásztudása az idők során.

Mikor már a vízparton voltunk, nagyjából egy órát töltöttünk azzal, hogy válaszoljak a kérdéseire. Utána már jóval nyugisabb volt a nap, és sokkal jobban tudtunk beszélgetni más dolgokról is. „Ó barátom, én már megbarátkoztam a halakkal!” – mondta ő, egy története kezdetén. Mint kiderült, az elmúlt pár évében az új hobbija a búvárkodás volt.

Elgondolkodtatott, hogy tényleg érdemes lenne egy ilyet kipróbálni, hisz nagyon jól „szinkronizál” a horgászás hobbival is. Azt tudtam, hogy valamennyi egyszerű búvárfelszerelést be lehet szerezni a mi boltunkban is, de ő erre azt mondta, hogy a legjobban akkor járok, ha rögtön egy szárazruhára és egy Argon palackra pályázok.

Nem értettem, miért lenne szükségem argonra, hisz úgy tudtam, a horgászás legfontosabb kelléke az oxigénpalack – az az, amiben nagy nyomáson összesűrített oxigént tárolnak, azért, hogy a búvárok hosszú ideig tudjanak belőle lélegezni. Persze azt is tudtam, hogy ezt még rengeteg más helyen, az orvostudományban és az iparban is használják, de az nem volt világos, hogy a búvárkodáshoz ehhez miért kell még más is. Az argonról ráadásul úgy tudtam, hogy hegesztésnél, vagy kohászatnál használják védőgázként.

Barátom azonban elmagyarázta, hogy ez az a gáz, amivel a szárazruhát töltik. A ruha ugyanis lehetővé teszi, hogy a víz alatt is szárazon maradj, sőt, akár alá is öltözz, a gáz pedig segít ebben azzal, hogy kitölti a ruha belsejét. Az argonpalack pedig azért is jó választás, mert az egyszerű levegőhöz képest ez sokkal jobb hőszigetelő, és sokkal kellemesebb hőmérsékletet tud biztosítani a búvárkodáshoz.

Azt is elmondta, hogy ő melyik oldalról szokta vásárolni az argon palackot – illetve ahogy mondta, mióta megismerte őket, mindent. Egyrészről náluk is van oxigénpalack, de ha a hegesztésért lenne oda, akkor is rengeteg különböző fajta közül választhatna, amiket már fel se tud sorolni – ez már önmagában is jelzés lehet arra, hogy profik dolgoznak a helyen, és rengeteg fajta termékről rendelkeznek ismeretekkel. A feleségének pedig PB gázpalackot szokott innen rendelni, amikor szükségük van rá.

Most rajtam volt az értetlenkedés sora, ugyanis nem is gondoltam volna, hogy ilyet még házhozszállításra is lehet kérni. Mondta azonban, hogy igen, minden fajta gázpalackot vállalnak házhozszállításra, Budapesten és annak 20 km-es körzetében, így gyakran, mielőtt búvárkodni indul az Adriára, még nagy előkészületeket se kell tennie, csak telefonon beszélnie egy ügyintézővel, vagy a honlapukon online feladni egy rendelést. Ilyenkor persze előre ellenőrzi pár nappal, hogy mennyi van még az előzőben, hogy azért jusson idő a kiszállításra. Mivel csak 1 köbméternyit szokott egyszerre rendelni, 5 literes kiszerelésben, erre azért gyakran szükség is szokott lenni.