Ha a lakásbiztosítás csőtörés esetén nem fedez, akkor ideje váltani

A barátaimmal már kicsi gyerekkorunk óta járunk ki horgászni rendszeresen. Annak idején ez abból állt, hogy a magunk fabrikálta kis zsebpecákkal igyekeztünk fogni valamit, mostanra, felnőtt korunkra már mindenkinek van komoly felszerelése, de a lényeg továbbra sem a halfogás, hanem a közös program, az együtt töltött idő. Igyekszünk évente legalább egyszer mind a négyen összeverődni valahol az ország valamelyik halastavánál, holtágánál. Ilyenkor általában öt napot vagy akár egy egész hetet is itt töltünk, lesátorozunk, ha fogunk valamit, akkor azt esszük, de egyébként kijárunk a legközelebbi településre étel- és sörutánpótlásért. Nap közben a vízparton relaxálunk a botunk mellett, este pedig tüzet rakunk és beszélgetünk, iszogatunk. A tavalyi kirándulás elején még a fene se gondolta volna, hogy előkerül a lakásbiztosítás csőtörés kapcsán, de sajnos az élet nem mindig úgy működik, ahogyan az eltervezzük.

Ugyanolyan vidám, felhőtlen pecatúrának indult, mint bármelyik másik azelőtt. Az idő gyönyörű volt, egész hétre nem jósoltak esőt, úgyhogy a legnagyobb gondunk maximum a szúnyogok lehettek. Mind a négyünknek sikerült eljönnie, ott volt Józsi, Feri, Laci, meg én, úgyhogy a társaság is összeállt, semmi okunk nem lehetett bármiféle panaszra. Pont sikerült egy olyan helyet találnunk, ami mintha nekünk lett volna kitalálva, mintha nekünk növesztette volna a természet. Egy olyan partszakaszt találtunk, ahol a fák magasabbra nőttek, viszont alattuk tisztás volt, csak hátrébb, az erdő felé indult el az aljnövényzet. Lehetséges, hogy valakik kitisztították, kiirtották ezt a helyet hasonló célokra, de most rajtunk kívül nem volt itt senki, úgyhogy itt ütöttünk tábort. A víz felé hajló fák egész nap kellemes árnyékot adtak, és az egész hely pont olyan tájolású volt, hogy alig sütött a Nap a szemünkbe. Vagyis az utóbbi évek egyik legjobb horgásztúrájának ígérkezett.

Bőven volt elegendő helyünk ahhoz, hogy felállítsuk a kis táborunkat. Hevenyészett félkörben felvertük a négy sátrat, és középen kapott helyet a tűzrakóhely. Szerencsére felkészült horgászok vagyunk, volt nálunk poroltó is, ha esetleg valamilyen oknál fogva elharapódzana a tűz, szóval még adott esetben a hatóságoknak se lehetett volna ránk egy rossz szava sem. Esténként körbeültük az összecsukható székeinkkel, szalonnát vagy aznap fogott halat sütögettünk, és éjszakába nyúlóan meséltünk egymásnak, viccelődtünk, ugrattuk egymást. Az autóink miatt sem kellett aggódnunk, mert egyrészt elég távolt voltunk a legközelebbi településtől, másrészt tőlünk nem messze, az ide vezető út végén hagytuk őket. Ha valaki babrált volna velük vagy feltör egyet, azt biztosan meghallottuk volna. A délelőttök első fele általában tollászkodással, vakarózással telt, aztán ebédig pecáztunk. Minden nap más volt az ebédfelelős, így a változatosságra sem lehetett panaszunk. Jól elvoltunk, na, az a lényeg.

Hétfő délelőtt érkeztünk, és szombat délutánig terveztünk maradni, így mindenkinek pont megfelelt az időbeosztás. Ennyi pont elég is egyébként a horgászatból, a végén még megunjuk, csakúgy, mint egymást. Egy darabig nagyon szépen ment is minden, mint a karikacsapás, igazán idilli kis kiruccanásnak ígérkezett. Csakhogy csütörtök délután Józsit hívta a felesége, hogy azonnal haza kell jönnie, mert baj van. Legalább is ezt tudtuk a beszélgetésükből elsőre kihámozni. Miután letették, csak annyit mondott, hogy csőtörés volt otthon, azonnal haza kell mennie. Gyorsan összepakolta a cuccát, természetesen mi is segítettünk neki, hogy minél kevesebb időt kelljen ezzel eltöltenie. Elég szótlan volt közben, valószínűleg nagyon aggasztotta a dolog, de nem mertük megkérdezni, hogy miért ilyen súlyos a helyzet. Miután végeztünk, elköszöntünk tőle, ő pedig meglehetős sietséggel távozott. Megbeszéltük, hogy szombat este beszéljünk telefonon, hogy mi a helyzet, változott-e valami.

Hármasban se volt rossz befejezni a kirándulást, de mivel Józsi a fő humorbomba, így már valahogy nem volt ugyanaz. De azért mi maradtunk szombatig, hiszen ki tudja, mikor tudjuk ez így újra összehozni. Végül összerámoltunk, bepakoltunk az autókba, elbúcsúztunk és elindultunk haza. Az úton egy csomószor eszembe jutott Józsi barátunk, hogy mi lehet vele, mi történhetett. Csak remélni tudtam, hogy a lakásbiztosítás csőtörés esetén is téríteni fog neki, mert ha nem, akkor komoly bajban lehet. Közben az eső is eleredt, úgyhogy pont jó időt választottunk a hazaindulásra. Otthon aztán üdvözöltem a feleségemet, és kipakoltam a cuccaimat a kocsiból. Annyira jól esett egy jó, forró fürdő az egész heti cicamosdás után, hogy az elmondhatatlan. De erről is Józsi jutott eszembe, úgyhogy miután végeztem, első dolgom volt felhívni.

Sok jót nem mondott, a fürdőszobájukban tört el egy elöregedett cső, és elárasztotta a házat. Most ott vannak két napja víz nélkül, mert el kellett zárni a főcsapot. Szerelő csak hétfőn jön hozzájuk leghamarabb, viszont ami ennél is sokkal szomorúbb, hogy az általuk kötött lakásbiztosítás csőtörés esetén sajnos nem fizet egy fillért sem, úgyhogy zsebből kell majd finanszírozniuk az egész javítást, felújítást. Nagyon sajnáltam szegényeket, fel is ajánlottam, hogy adok nekik kölcsön egy kis pénzt, aztán majd megadják amikor tudják, de hallani sem akartak a dologról. Szokásos Józsis makacsság… Mindenesetre elhatároztam, hogy valamilyen módon akkor is segíteni fogok nekik, mert ezt nem hagyhatom annyiban.

lakásbiztosítás csőtörés

Végül úgy határoztam, hogy egy új biztosító után fogok nézni nekik, mert most valószínűleg kisebb gondjuk is nagyobb annál, mintsem ilyesmi után kajtatni. Szóval a vasárnapomat rászántam arra, hogy megtaláljam a legjobb áron elérhető, legkedvezőbb lakásbiztosítási csomagot a számukra. Elég sok ajánlatot, oldalt végignéztem, kicsit zsongott is a fejem utána, de végül rátaláltam egy nagyon ígéretesre. A Pannonsafe biztosító, akikről, bevallom, eddig még nem hallottam, nagyon de nagyon korrekt és széles körű tájékoztatást tettek elérhetővé az oldalukon, azt bújtam legnagyobb részt, miután megtaláltam. Végre egy olyan tájékoztató, ami nem nyakatekert jogi nyelven, félhomályosan van megfogalmazva, hanem úgy, hogy még a hozzánk hasonló egyszerű ember is tökéletesen megérti. Ráadásul a lakásbiztosítás csőtörés mellett még sok egyéb olyan dologra is vonatkozik, amire első nekifutásra nem is biztos, hogy gondolna az ember. Úgyhogy elküldtem mailben az oldal linkjét Józsi barátomnak, hátha ezzel legalább valamennyire a segítségükre tudok lenni.

Nagyjáéból egy héttel később hívott újra telefonon, hogy újságolja: sajnos elég durva összegbe került a javítás és a rendberakás, viszont végtelenül hálás a linkért, amit küldtem neki. Azt mondta, hogy a régi biztosítását még azon a héten felmondta, némi harcok árán, mert hát a pénzünk az mindig jól jön a biztosítónak, aztán nem fizetnek, de ha váltani akarunk, akkor máris elő tudják venni a szerződést és itt meg ott hivatkozni rá. Ezzel nem jártak jól, mert Józsi jogász, szóval felkészülten tudott velük szembe szállni. Szóval a lényeg, hogy nagyon hálás volt, mert amit küldtem neki, az összehasonlíthatatlanul jobb, mint a régi, és már meg is kötötte velük a szerződést. Ezúttal a lakásbiztosítás csőtörés esetén is fedez, most nem bízza a véletlenre. Igazából annyira meggyőzött amit olvastam meg amit Józsitól visszahallottam, hogy szerintem nemsokára én is váltok: otthagyom a régi, drága, elavult biztosításomat és átmegyek a Pannonsafe-hez.